History of Plumbing Pipe and Plumbing Material

Romerska använde bly och lera rör för dricksvatten som betjänade privata hem, amfiteater och badhus i hela det romerska riket. Faktum är att bly fortfarande var den övervägande metallen som används för vattentjänster som betjänar hem och företag i USA fram till andra världskriget. Bly var mycket flexibel och extremt hållbar vilket gjorde det till ett perfekt rörmaterial. I själva verket betraktades “blytorkning” som en konstform. Användningen av bly för dricksvatten sjönk kraftigt efter andra världskriget på grund av farorna med blyförgiftning. Det finns fortfarande en del kontrovers med avseende på skadligheten av blyvattentjänster som används. En del testning gjordes för flera år sedan och det visade sig att tjänsten förkalkades så snabbt väldigt lite om någon bly läckt genom förkalkningen var att eftersom det kan leda till att tjänster inte längre används och fortfarande ersätts till denna dag i några av våra större Äldre städer i hela USA.

 

Strax efter andra världskriget blev koppar det material som valts för vattentjänster runt om i landet och galvaniserad skruvröring blev det material som valts för inredning av rörledningar. På 70-talet ersatte koppar galvaniserad rörledning för överhettning av vattenrör. Koppar är ganska lätt att arbeta med, kommer i mjuk (glödgad) och hård koppar. Det finns flera olika kvaliteter av kopparvatten, avfalls- och avluftningsrör. DWV kopparrör är den tunnaste murade kopparröret och rekommenderas endast i avloppsavfall och ventiler. Typ “M” är den tunnaste murade koppar som ska användas för vattenrörsrör. Det är godkänt för vattenrör i de flesta kommuner, men det är mer populärt att använda för avlopp, avlopp och avluftning (DWV).

 

Nästa kopparrörsklass är typ “L” i mitten med avseende på väggtjocklek och är den mest populära typen av koppar som ska användas för dricksvatten. Typ “K” koppar har de tjockaste väggarna och används vanligtvis vid svåra förhållanden.

 

Även om PEX har varit i bruk sedan 1960-talet har det tagit ganska lång tid att få popularitet i USA bara under de senaste 25 åren eller så har PVC- och PEX-rören blivit populärare för användning för vattenrör i bostadsapplikationer, det är lätt att använda . Dess hållbarhet och kostnad gör det till ett mycket attraktivt val. PEX piping kan köpas i flexibla rullar, hårda längder eller inslagna i aluminium för att hålla sin form.

 

Ett annat material som användes för rörledningar, särskilt vattenhål, var ihåliga träslogor inslagna i stålband. Loggar som användes för vattenfördelning användes i England för nästan 500 år sedan. I USA började städerna använda ihåliga stockar i slutet av 1700-talet genom 1800-talet. Intressant nog i början av 1800-talet började brandmännen inse att de kunde tränga in i stockarna för att få vatten och därmed hjälpa dem att bekämpa bränder mer effektivt. När brandmännen slutade slåss mot elden skulle de sätta i en plugg som stängde av vattnet, det var faktiskt där ordet “brandplugg” hade sitt ursprung. Så småningom började kommunerna tappa vattennätet på en viss plats i varje block, så brandmännen behövde inte gräva ner för att hitta huvudet varje gång det fanns en brand på kvarteret.

 

Trävattenströmmen var det material som valts för vattendistribution fram till början av 1900-talet, då rörledningar utgjorde ett stort steg i hållbarhet och flödesegenskaper med ankomsten av sandgjutet, gjutjärnsvatten. Även om sandgjutning inte används idag är gjutjordrör fortfarande ett material som används i dagens VVS-system. Gjutjärn har använts för vattenfördelning i andra delar av världen ganska lite tidigare än när det blev utbrett i USA. Faktum är att den allra första kompletta användningen av gjutjärn för vattenfördelning installerades i Versailles, Frankrike 1664. Det fortsätter att fungera till denna dag.

 

Duktilt järn ersatte sandgjuten i början av 1960-talet. Duktilt järn är ett gjutjärn, men det sätt som det värms upp och förbättras av kemiska föreningar förbättrar kraftigt sin styrka och förbättras på gjutjärnens tendens att vara stark men mycket spröd.

 

När det gäller avfalls- och avluftningsrör, är gjutjärn och PVC de material som används mest speciellt för rörledningar med stor diameter. Koppar används också för avfalls- och avluftning men i mindre diameter applikationer. På grund av kopparens värde blir det ovärderligt att använda det med rör med större diameter för referens, säg 3 “och däröver.

stambyteistockholm.se

Det finns ett annat område som vi anser behöva beröras och dess syraavfallsledningar. Syravfall, per definition, är något avfall där syror uppträder i högre koncentrationer än i hushållsavfall. Även om PVC har syrafasta egenskaper, rekommenderas det inte att det används i situationer där rören kontinuerligt utsätts för högre koncentrationer än normalt, dvs fotolaboratorier, vetenskapslaboratorier, kemiska företag etc. I dessa situationer rekommenderas syrafast rör och montering.