Tymosjenko dömd till sju år i fängelse

Viktoria Siumar förklarar att president Janukovitj har visat att han inte vill höra vad EU-ledarna säger. “Han beter sig som en typisk post-sovjetisk auktoritär ledare, det viktigaste för honom – är att] ta bort en politisk rival.” Julia Tymosjenko har 15 dagar att överklaga domen.

Området utanför Pecherski-tingsrätten i Kiev översvämdes av hjälmt upploppspolis som anhängare och motståndare till Julia Tymosjenko höll konkurrerande rallyer. Vissa personer rapporterades skadade i samband med polisen. “Domstolen har redan förbjudit alla alla möten i centrala Kiev, vilket strider mot rätten till fri församling”, säger Viktoria Siumar. Hon tror att efter dagens händelser “kommer situationen med mänskliga rättigheter och demokratiska standarder att försämras snabbt”
Domare Rodion Kireyev uppgav att Julia Tymosjenko förutom sju års fängelse måste återbetala staten 188 miljoner dollar i förluster orsakade av gasavtalet som hon förhandlade med Rysslands premiärminister Vladimir Putin. Hon var också bannad från att söka något offentligt / valda ämbete under de tre år som fängslades. Detta kommer att diskvalificera henne från deltagande i presidentvalet 2012 och 2015.

Efter domen Wilfried Martens, VD för Europeiska folkpartiet, sade att förhandlingar om associeringsavtalet mellan EU och Ukraina bör stoppas. “Tyvärr har domstolsprocessen under prövningen av Julia Tymosjenko upprepade gånger kränkt mänskliga rättigheter och dessutom beteendet Av domaren visade att domstolar i Ukraina inte är oberoende och används för att eliminera politiska motståndare, “förklarade Martens.

Catherine Ashton, EU: s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, uttryckte också sin kritik på Europeiska unionens vägnar och släppte en förklaring: “EU är djupt besviken över domen i Pechersk distriktsdomstol i Ukraina när det gäller Ms Julia Tymosjenko. Domen kommer efter en rättegång som inte respekterade de internationella normerna avseende rättvis, transparent och självständig rättslig process som jag upprepade gånger krävde i mina tidigare uttalanden. Detta bekräftar tyvärr att rättvisa tillämpas selektivt i politiskt motiverade åtal mot oppositionsledarna och medlemmarna i den tidigare regeringen. ”

Tjänstemännen i Europeiska unionen har upprepade gånger varnat regeringen i Ukraina att de planerade bilaterala avtalen om politisk förening och frihandel aldrig får ratificeras av EU-staterna om Julia Tymosjenko hamnar i fängelse eller är förbjudet att springa till tjänst före 2012 Parlamentsval.

Konferens Skärgård